Επίλογος του Σεμιναρίου
Είμαστε ελεύθεροι και υγιείς, αν το θελήσουμε.

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού (και είμαι βέβαιος πως πρόκειται για την αρχή κάποιου άλλου ταξιδιού για τον καθένα μας) θα παραθέσουμε τα βασικά στοιχεία του σαν σύνθεση των καινοτόμων ερευνών που παρουσιάσθηκαν στο σεμινάριο.

Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι αρχίζουν να θέτουν στον εαυτό τους τα βασικά ερωτήματα για την ζωή τους, τον σκοπό της, το νόημα των γεγονότων της, την θέση τους στον κόσμο, κτλ. μόνο μετά από σημαντικές προκλήσεις και ιδίως ασθένειες. Το καταπληκτικό οικοδόμημα του Δρ. Χάμερ και όλες οι έρευνες που συνεχίσθηκαν από άλλους σε αρκετά πεδία επιστημών τα τελευταία 40 χρόνια μας δείχνουν τον δρόμο, καταλήγοντας σε νέα συμπεράσματα, διαφορετικά από αυτά που διδάσκονται επισήμως:

Τίποτα από αυτά που συμβαίνουν στην ζωή μας δεν είναι τυχαίο αλλά αντίθετα έχει ένα συγκεκριμένο νόημα - μήνυμα για εμάς. Η ανακάλυψη αυτού του νοήματος αρχίζει μα την αναγνώριση της λεπτοφυούς χροιάς των συναισθημάτων μας που μας είχαν κατακλύσει στην απαρχή της οποιασδήποτε δυσαρμονίας (ασθένειας, ατυχημάτων, ιδιαίτερων δυσκολιών της ζωής κτλ.). Αυτά τα συναισθήματα (που αντιστοιχούν σε αυτόματες αντιδράσεις μας απέναντι στην πραγματικότητα) με την σειρά τους αντιστοιχούν σε ερμηνείες που δίνουμε στα πάντα (γεγονότα, σχέσεις, συγκυρίες, κτλ.) και οι ερμηνείες αυτές προέρχονται από συμπεράσματα - προγράμματα που υπάρχουν μέσα μας υποσυνείδητα για την ιδανική πραγματικότητα που θα επιθυμούσαμε, και αυτό για την επιβίωσή μας.

Τα προγράμματα είναι αποτέλεσμα συμπερασμάτων για τους κινδύνους μετά από προκλήσεις κατά την πρώτη περίοδο της ζωής μας, αθώα παιδιά επηρεασμένα από την ανάγκη να ενταχθούν στον κόσμο των ενηλίκων, και από αυτά που βίωσαν οι γονείς μας και όλο το γενεαλογικό μας δένδρο για 5 γενεές! Κυματισμοί από το παρελθόν για τον τρόπο επιβίωσης στους « πολέμους » που υπήρξαν κάποτε και ποτέ δεν σταματήσανε για το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα (ΑΝΣ) που αγρυπνά.

Είμαστε λοιπόν μέσα μας σε εμπόλεμη κατάσταση για πολλές πτυχές της πραγματικότητας, δηλαδή πολλά προγράμματα, για γεγονότα που κάποτε βιώθηκαν ως επικίνδυνα αλλά τώρα δεν έχουν πια σημασία ή δεν μας αφορούν καν! Τα προγράμματα αυτά όμως αφαιρούν την ελευθερία μας να επιλέγουμε κάθε στιγμή ένα από τα άπειρα δυναμικά της ζωής που είναι ανοιχτή μπροστά μας. Μας υποχρεώνουν να δρούμε με μία αγωνία επιβίωσης, περιορίζοντας τις αποφάσεις μας, διαιωνίζοντας συμπεράσματα κινδύνου παρωχημένων συγκρούσεων που δεν είναι συχνά καν δικές μας. Πρέπει λοιπόν να ανακτήσουμε την ελευθερία μας για να βιώσουμε όλες τις δυνατότητές μας.

Αυτό μας οδηγεί άμεσα στην πνευματική αναζήτηση θέτοντας την απλή ερώτηση: Τελικά ποιος είναι αυτός που υποφέρει; Δηλαδή ποιος βιώνει και ποιος ερμηνεύει την πραγματικότητα; Ποιος αγωνιά για την επιβίωσή του; Έτσι ανακαλύπτουμε την θεμελιώδη ψευδαίσθηση – παρεξήγηση που κυβερνά όλη την Ανθρωπότητα και την εξέλιξή της: Έχουμε ταυτισθεί με τον ΑΝΣ, το βιολογικό μας ρομπότ, το θνητό εγώ-προσωπικότητα που είναι το όχημα της ενσάρκωσής μας και μας οδηγεί σύμφωνα με τα προγράμματα του, συμπεράσματα παλιών συγκρούσεων για να επιβιώνουμε, δημιουργώντας μεταβολές στο σώμα μας, που ονομάζουμε ασθένειες, και αυτό για να μας βοηθήσει! Η πραγματική μας όμως υπόσταση και ταυτότητα δεν είναι το όχημα αλλά ο παρατηρητής, η ψυχή που θα έπρεπε να βρίσκεται στην θέση του οδηγού. Αυτή η πεποίθηση λάθους ταυτότητας πρέπει να διορθωθεί.

Η συνειδητοποίηση της πραγματικής υπόστασης και ταυτότητάς μας είναι το απλούστατο αλλά τεράστιο πνευματικό βήμα στην εξέλιξη μας. Συγχρόνως μας οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων - ανισορροπιών μας εδώ και τώρα χάρη στην εσωτερική συμφιλίωση που μπορούμε να επιτύχουμε μεταξύ του οχήματος που θέλει να μας προστατεύσει με κάθε θυσία, αλλά δεν έχει συνειδητότητα, και του παρατηρητή που είμαστε στην ουσία μας και συνειδητοποιεί την αλήθεια. Το επιτυγχάνουμε χρησιμοποιώντας την αποκωδικοποίηση των ασθενειών, τον συναισθηματικό δηλαδή πυρήνα της ασθένειας και τις ερμηνείες του, και την τεχνική της συναισθηματικής απελευθέρωσης, EFT, εφαρμοσμένη με την λογική αυτής της συμφιλίωσης. Να πάρουμε την θέση του οδηγού και να πείσουμε το ΑΝΣ, που μέχρι τώρα πιστεύαμε πως είμασταν εμείς, ότι δεν υπάρχει πια κίνδυνος στην συγκεκριμένη περίπτωση, διότι πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή της δημιουργίας των συμπερασμάτων – ερμηνειών - προγραμμάτων. Αλλαγές τόσο στο περιβάλλον όσο και σε εμάς τους ίδιους. Αν δεν πεισθεί το ίδιο το ΑΝΣ δεν μπορούμε να του το επιβάλουμε με την βία. Τότε μόνο επαναφέρει την λειτουργία του σώματος στην αρμονική του κατάσταση και επομένως την υγεία. Εκτελεί έτσι τον σωστό του ρόλο του εργαλείου στην υπηρεσία της συνειδητότητας - ουσίας μας, αποδίδοντας μας την ελευθερία στην ζωή.

Η πνευματική μας όμως πορεία δεν σταματά εδώ. Οι καινοτόμες γνώσεις για την υφή του χρόνου μας τοποθετούν σε υψηλότερη ακόμη τροχιά. Όχι μόνο εξηγούν απλούστατα τα διάφορα μυστήρια τω σύγχρονων επιστημών (Φυσικής, Βιολογίας, κτλ.) αλλά αποκαλύπτουν την ύπαρξη του μη ενσαρκωμένου Ανώτερου εαυτού μας, διττή πλευρά της ψυχής – ουσίας μας εδώ. Στην πλευρά αυτή βρίσκεται η τεράστια δύναμή μας συμπαντικά, όπως αναφέρουν πολλές παραδόσεις ανά τον κόσμο. Είναι αυτή που μπορεί να μας καθοδηγήσει, εναρμονίζοντας τα εν δυνάμει σενάρια της ζωής μας πριν τα βιώσουμε. Πρέπει να ζητούμε την βοήθειά της όχι μόνο σε περίπτωση προβλήματος αλλά καθημερινά.

Όλα τα παραπάνω είναι ενθαρρυντικά, χαρμόσυνα μάλλον νέα για τον καθένα μας, διότι γινόμαστε ισχυρότεροι, πληρέστεροι σε πολλά επίπεδα, και αυτό χάρη στην αφύπνιση – συνειδητοποίηση που έφερε η ασθένεια – δυσαρμονία μας :

  • Έχουμε στην διάθεσή μας την θεμελιώδη γνώση για την διαδικασία ασθένειας – αυτοίασης που μας τοποθετεί στον δρόμο της αναζήτησης των συναισθημάτων - ερμηνειών – προγραμμάτων μας. Αυτά βρίσκονται πίσω από την δυσαρμονία που βιώνουμε και υποφέρουμε και όχι κάτι το μοιραίο ή άδικο. Είναι όμως δυνατόν να τα αλλάξουμε και να ξαναβρούμε την ισορροπία – υγεία μας.
  • Εισερχόμαστε φυσιολογικά στον πνευματικό στίβο διότι συνειδητοποιούμε πως η πραγματική μας υπόσταση είναι απλά η άυλη και αθάνατη συνειδητότητα της ύπαρξής μας, το ενσαρκωμένο ΕΓΩ - ψυχή, και όχι το βιολογικό ρομπότ, το εγώ - προσωπικότητα, το εργαλείο που αγρυπνά για την επιβίωσή μας οπλισμένο με τα προγράμματά του. Ταυτιζόμαστε επιτέλους με την ουσία μας και συμφιλιωνόμαστε εσωτερικά με το ΑΝΣ για να προχωρήσουμε ελεύθεροι στην ζωή.
  • Το απώτερο όφελος είναι η συνειδητοποίηση της ύπαρξης του Ανώτερου εαυτού μας σε άλλη ροή χρόνου, διττή υπόσταση του ΕΓΩ που ενσαρκώθηκε εδώ. Αυτός έχει τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας διότι, απλά, είμαστε … πάλι εμείς ! Αυτός έχει την πραγματική ενέργεια, ενός ήλιου μάλιστα, έτοιμος να μας βοηθήσει με τις ανταλλαγές πληροφορίας μαζί μας. Μόνο που εμείς έχουμε ξεχάσει την ίδια του την ύπαρξη. Πρόκειται για την αναπόσπαστη διάστασή μας στην συμπαντική μας πορεία με την οποία αρχίζουμε να επικοινωνούμε συνειδητά.

Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν πως η όποια δυσκολία μας ανοίγει διάπλατα την πύλη για να ανακαλύψουμε πως είμαστε περιστοιχισμένοι από τεράστιες συμμαχικές δυνάμεις υπεύθυνες για την πορεία μας εδώ. Τόσο στον υλικό κόσμο της επιβίωσης με το ΑΝΣ με το οποίο πρέπει να συμφιλιωθούμε, όσο και στο πνευματικό επίπεδο με την επανένωση με τον Ανώτερο εαυτό μας που περίμενε μέχρι τώρα το κάλεσμα μας για επέμβαση - βοήθεια του. Από τυχαία « φύλλα στον άνεμο » που ίσως πιστεύαμε ότι είμαστε, συνειδητοποιούμε την τεράστια συνολική δύναμη μας, και είναι πλέον στην δική μας επιλογή να δώσουμε έναν νέο ρόλο στην υπόλοιπη πορεία μας.

Ας έχουμε λοιπόν όσο γίνεται περισσότερο συνειδητό ταξίδι.

Το σεμινάριο είχε τελικά αυτήν την φιλοδοξία.